Ustawienia

Formularz spisowy jest podzielony na 11 działów. Wydaje się, że to dużo, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie pytania, czy nawet całe działy będą dotyczyć Państwa gospodarstwa rolnego.

DZIAŁ I – Użytkowanie gruntów

  • W dziale tym zapytamy, czy gospodarstwo rolne 1 czerwca 2020 r. użytkowało/posiadało grunty niezależnie od tytułu władania, tj.: własne, dzierżawione od innych oraz wspólne, ale tylko w części przypadającej użytkownikowi.
  • Zbierane będą dane o powierzchni (w hektarach lub arach) poszczególnych rodzajów gruntów wchodzących w skład gospodarstwa. 

Grunty ogółem w gospodarstwie rolnym

  • UŻYTKI ROLNE OGÓŁEM
  • W DOBREJ KULTURZE ROLNEJ
    • Zasiewy
    • Łąki trwałe
    • Pastwiska trwałe
    • Sady i inne uprawy trwałe 
    • Ogrody przydomowe 
    • Grunty ugorowane
  • POZOSTAŁE
  • LASY i GRUNTY LEŚNE z plantacjami o krótkiej rotacji
  • POZOSTAŁE GRUNTY (pod zabudowaniami, podwórzami, wodami, itp.)
  • Należy pamiętać, że do powierzchni gruntów gospodarstwa rolnego nie zaliczamy gruntów własnych, które zostały wydzierżawione innym osobom.
  • Użytki rolne pozostałe to użytki wyłączone z produkcji i płodozmianu, jednak znajdujące się w kondycji pozwalającej na ich szybką i przy poniesieniu niewielkich nakładów rekultywację. Jeśli tak nie jest, należy ich powierzchnię ująć w pozostałych gruntach.
  • Ogrody przydomowe, to powierzchnie, na ogół koło domu, wykorzystywane do uprawy roślin przeznaczonych do spożycia przez gospodarstwo domowe rolnika. Nie należy tu ujmować powierzchni ogrodów ozdobnych, trawników, czy terenu wykorzystywanego w celach rekreacyjnych.
     

DZIAŁ II - Powierzchnia zasiewów

  • W tej części formularza zostaną zebrane informacje, według stanu na dzień 1 czerwca br., o powierzchni zasiewów wszystkich upraw rolnych i ogrodniczych, w plonie głównym i poplonach, z wyszczególnieniem czy są to uprawy w gruncie czy pod osłonami.
  • W celu uniknięcia sytuacji pominięcia roślin, które z reguły są uprawiane na mniejszych powierzchniach, pierwsze pojawią się pytania o ogólną powierzchnię uprawy (w ha,a):
  • kwiatów i roślin ozdobnych, w podziale według ich przeznaczenia, tj. na cele ozdobne lub na rozsady/nasiona,
  • ziół i przypraw, w podziale według ich przeznaczenia, tj. na cele ozdobne lub na rozsady/nasiona.

Następnie poprosimy o wymienianie i podawanie powierzchni każdej innej uprawy rolnej i ogrodniczej prowadzonej w gospodarstwie, z podziałem według ich przeznaczenia, tj.: do spożycia, na paszę, zielonkę, ziarno lub rozsadę.

  • Dodatkowo zapytamy o powierzchnię uprawy grzybów jadalnych, wyjątkowo w m2 i w okresie 12 miesięcy liczonym od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 roku włącznie

DZIAŁ III - Zwierzęta gospodarskie

  • Zwierzęta gospodarskie to zwierzęta utrzymywane w celu osiągnięcia korzyści gospodarczych, np. produkcji mięsa, mleka i innych produktów zwierzęcych, a także w przypadku koni, wykorzystywane jako siła pociągowa i dla celów rekreacyjnych oraz sportowych.

Do zwierząt gospodarskich nie zalicza się zwierząt (z wyjątkiem koni) utrzymywanych wyłącznie dla celów rekreacyjnych lub terapeutycznych.

  • W spisie zbierane będą dane o liczbie poniżej wymienionych gatunków zwierząt gospodarskich, ale tylko tych, które znajdowały się 1 czerwca br. w spisywanym gospodarstwie rolnym:
  • bydła w podziale na grupy wiekowo – użytkowe,
  • świń w podziale na grupy wagowo – użytkowe,
  • owiec w podziale na grupy użytkowe,
  • kóz w podziale na grupy użytkowe,
  • drobiu w podziale na gatunki,
  • koni,
  • królików,
  • pozostałych zwierząt futerkowych,
  • pni pszczelich,
  • pozostałych gatunków (utrzymywanych dla uzyskania mięsa czy wełny) razem (np.: jeleniowate, dziki, świniodziki, lamy, alpaki), w tym zwierząt jeleniowatych (jelenie, sarny, daniele, łosie, renifery).
  • Należy pamiętać, że spisowi podlegają zwierzęta gospodarskie, które:
  • były własnością użytkownika gospodarstwa rolnego lub członków jego gospodarstwa domowego, i które znajdowały się w gospodarstwie rolnym lub przebywały na wypasie na gruntach nie stanowiących gospodarstw rolnych (np. redyki),
  • należały do innych niż ww. właścicieli, i które przetrzymywane były czasowo lub stale w spisywanym gospodarstwie,
  • wyjątek stanowią pnie pszczele, które należy spisać u ich właściciela niezależnie od miejsca gdzie się znajdowały.

Może się zdarzyć, że właściciel pszczół, nie użytkuje żadnych gruntów, a ule trzyma na gruntach (np. polana leśna, łąka) użytkowanych przez inne osoby fizyczne czy prawne. W tym przypadku, właściciel pni pszczelich również podlega spisowi.

  • W dziale III zbierane będą także dane o sposobie utrzymania bydła, świń i kur niosek, o:
  • liczbie stanowisk dla bydła w różnych typach obór,
  • prowadzeniu wypasu pastwiskowego (czas trwania i liczba wypasanego bydła),
  • liczbie stanowisk dla świń w różnych typach chlewni,
  • liczbie stanowisk dla kur niosek w różnych typach kurników.

Dane te będą dotyczyły okresu 12 miesięcy liczonego od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.

DZIAŁ IV – Nawożenie

  • Dane zbierane w dziale IV dotyczą okresu 12 miesięcy liczonego od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.
  • W tej części formularza poprosimy rolników o podanie jakie nawozy mineralne oraz wapniowe (według nazw handlowych) i w jakiej ilości (w decytonach (dt) lub w litrach masy towarowej, w przypadku nawozów wapniowych tylko w dt) zużyto do nawożenia w gospodarstwie rolnym. Zapytamy także o ogólną (bez podziału na uprawy) powierzchnię nawożoną (w ha,a) ww. nawozami.
  • Kolejne pytania będą dotyczyły nawozów naturalnych (tj.: obornika, pomiotu ptasiego, gnojówki i gnojowicy). Poprosimy o podanie następujących informacji:
  • ilość zużytego obornika i pomiotu ptasiego (w dt), gnojówki i gnojowicy (w m3) oraz ogólna (bez podziału na poszczególne uprawy) powierzchnia (w ha,a) na której zastosowano wymienione nawozy,
  • jaki procent dostępnych w gospodarstwie nawozów naturalnych wykorzystano do nawożenia,
  • rodzaje zastosowanych metod aplikacji nawozów naturalnych (rozrzutowo, bez przyorania, przez rozlewanie pasmowe lub aplikację doglebową) i udział ilości nawozów naturalnych zastosowanych wskazanymi przez respondenta metodami w ogólnej ilości nawozów naturalnych zużytych do nawożenia (w %),
  • ilość nawozów naturalnych wywiezionych do innego gospodarstwa lub biogazowni (w dt lub m3),
  • ilość nawozów naturalnych przywiezionych do gospodarstwa w celu nawożenia (w dt lub m3),
  • sposób przechowywania nawozów naturalnych (na pryzmach kompostowych, na płycie obornikowej, pod podłogą rusztową, na głębokiej ściółce, w zbiorniku) i udział ilości nawozów przechowywanych określonymi przez respondenta sposobami w ogólnej ilości nawozów naturalnych przechowywanych w gospodarstwie (w %),
  • czas przechowywania nawozów naturalnych (w miesiącach).
  • Dodatkowo zapytamy o to czy w gospodarstwie zastosowano, a jeśli tak, to ile zużyto (w dt) nawozów organicznych, innych niż nawozy zielone, obornik, pomiot ptasi, gnojówka, gnojowica. Należy tu uwzględnić odpady przemysłu spożywczego, osady ściekowe, poferment.

DZIAŁ V - Ochrona roślin

  • Dane zbierane w tym dziale dotyczą okresu 12 miesięcy liczonego od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.
  • Zbierane będą informacje o liczbie zabiegów środkami ochrony roślin wykonanych na następujące grupy upraw: zboża, warzywa, sady i inne uprawy trwałe oraz pozostałe uprawy (uprawy okopowe, w tym ziemniaki, uprawy strączkowe, motylkowe, przemysłowe, oleiste, pastewne, zioła, kwiaty, trawy polowe i truskawki), a także w magazynach.
  • W kolejnym pytaniu poprosimy o zaznaczenie odpowiedzi, z jakiego rodzaju wsparcia korzystał respondent przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu środków ochrony roślin (do wyboru: doradztwo personalne, systemy wspomagania, informacja o progach ekonomicznej szkodliwości, prowadzony monitoring organizmów szkodliwych, inne źródła).
  • Zapytamy także o liczbę niestandardowych urządzeń do zabiegów środkami ochrony roślin (tj.: zaprawiarek, opryskiwaczy ręcznych, taczkowych lub plecakowych, specjalnych instalacji w szklarniach lub tunelach i innego sprzętu).
  • Poprosimy również o ocenę znajomości zasad integrowanej ochrony roślin (do wyboru: wysoka, średnia, niska, brak znajomości tych zasad).

DZIAŁ VI - Budynki gospodarskie

  • Informacje o budynkach gospodarskich dotyczą okresu 12 miesięcy liczonego od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.
  • W dziale tym poprosimy o podanie liczby i powierzchni (w m2) specjalistycznych budynków inwentarskich (obór, chlewni, kurników). Spisowi nie podlegają budynki wielofunkcyjne lub budynki inwentarskie, gdzie utrzymywane są dwa lub więcej gatunków zwierząt.
  • Zapytamy także o liczbę i pojemność pozostałych budynków gospodarskich:
  • silosów zbożowych i silosów paszowych, sortowni, przechowalni, chłodni i kopców ziemnych (pojemność w tonach)
  • silosów na kiszonki oraz stodół (pojemność w m3).

DZIAŁ VII – Ciągniki, maszyny i urządzenia rolnicze

  • Zbierane dane dotyczą stanu w dniu 1 czerwca 2020 r.
  • W ramach działu VII zbierzemy informacje o:
  • liczbie ciągników i ładowarek teleskopowych według ich mocy,
  • liczbie wybranych maszyn i urządzeń rolniczych: kombajnów (zbożowych, buraczanych, ziemniaczanych, do zbioru owoców), silosokombajnów, kopaczek do ziemniaków, pras i przyczep zbierających, sadzarek do ziemniaków, siewników, agregatów uprawowych, opryskiwaczy polowych i sadowniczych, rozsiewaczy nawozów i wapna, rozrzutników, robotów udojowych,
  • liczbie maszyn wykorzystujących sygnał GPS.
  • Dodatkowo zapytamy czy rolnik w okresie 12 miesięcy kończącym się 1 czerwca 2020 r., korzystał z maszyn lub urządzeń będących własnością innych gospodarstw rolnych lub firm usługowych (odpowiedź „Tak” lub „Nie”).

DZIAŁ VIII – Działalność gospodarcza

  • Dane zbierane w tym dziale dotyczą okresu 12 miesięcy liczonego od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.
  • Jeżeli użytkownik sprzedawał wytworzone w gospodarstwie produkty rolne oraz zwierzęta gospodarskie, to zapytamy jaką część (w %) tej sprzedaży stanowiła sprzedaż bezpośrednio konsumentom (tj. na targowiskach, we własnych sklepach czy w ramach sprzedaży międzysąsiedzkiej).
  • Wytworzone w gospodarstwie produkty mogą być też spożywane przez członków gospodarstwa domowego użytkownika. W związku z tym zapytamy, czy wartość samozaopatrzenia żywnościowego stanowi więcej niż 50% wartości końcowej produkcji rolniczej. Poniższy schemat wyjaśni, co należy rozumieć pod wymienionymi pojęciami.

Wartość końcowej produkcji rolniczej = 100%

  • WARTOŚĆ SPRZEDAŻY
    • surowych, nieprzetworzonych produktów roślinnychi zwierzęcych,
    • zwierząt gospodarskich,
    • surowców rolnych zużytychw gospodarstwie w przetwórstwie produktów rolnych.
  • WARTOŚĆ SAMOZAOPATRZENIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO
    • ŻYWNOŚCIOWEGO tj. wartość surowych, nieprzetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej produkcji zużytych przez gospodarstwo domowe w formie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej.
      • Czy wskazana wartość stanoiła 50%?
    • POZOSTAŁEGO np. wykorzystanie przez gospodarstwo domowe biogazu czy biopaliw wytworzonych z wykorzystaniem surowców
      rolniczych, drewna z zagajników szybkorosnących lub słomy na opał).
  • WARTOŚĆ PŁATNOŚCI BEZPOŚREDNICH Płatności związane do:
    • powierzchni upraw,
    • zwierząt.
    Płatność niezwiązana do tytoniu.
  • W gospodarstwie rolnym oprócz działalności rolniczej, mogą być prowadzone inne działalności, w tym inna niż rolnicza działalność zarobkowa bezpośrednio związana z gospodarstwem rolnym. „Bezpośrednio związana” oznacza, że wykorzystywane są zasoby gospodarstwa rolnego (teren, pracownicy, budynki gospodarskie, maszyny, itp.) i/lub produkty rolne w nim wytworzone.
  • Jeżeli taka działalność jest prowadzona zapytamy o jej:
    • rodzaje, czy prowadzona jest np. agroturystyka, usługi lub przetwórstwo produktów rolnych,
    • znaczenie dla gospodarstwa rolnego, tzn. poprosimy o określenie przybliżonego procentowego udziału przychodów ze sprzedaży wyrobów i usług z działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem rolnym w wartości ogólnej sprzedaży produkcji gospodarstwa rolnego, którą przyjmuje się za 100%.

Infografika Wartość ogólnej sprzedaży produkcji gospodarstwa rolnego = 100%

Wartość ogólnej sprzedaży produkcji gospodarstwa rolnego = 100%

  • WARTOŚĆ SPRZEDAŻY surowych, nieprzetworzonych produktów rolnych oraz zwierząt gospodarskich
  • WARTOŚĆ SPRZEDAŻY wyrobów i usług z działalności innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem rolnym
    • Jaki był procentowy udział wskazanej wartości?
  • PŁATNOŚCI BEZPOŚREDNIE tj. płatności związanych do powierzchni upraw i do zwierząt oraz płatność niezwiązana do tytoniu
  • Należy podkreślić, że w spisie nie będziemy zbierać danych o wielkości ani o wartości wytworzonej w gospodarstwie produkcji rolniczej czy sprzedaży produktów rolnych oraz wyrobów i usług z działalności innej niż rolnicza, ani o wartość uzyskiwanych dopłat bezpośrednich. Prosimy, żeby respondenci przypomnieli/ przygotowali sobie te informacje tylko jako pomoc do oszacowania i podania danych procentowych, które wymieniono powyżej.

DZIAŁ IX – Struktura dochodów gospodarstwa domowego z użytkownikiem gospodarstwa indywidualnego.

  • W dziale tym chcemy uzyskać informacje o tym jakie były źródła dochodów gospodarstwa domowego z użytkownikiem gospodarstwa indywidualnego uzyskanych w okresie 12 miesięcy liczonym od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie.
  • Łączne dochody gospodarstwa domowego z użytkownikiem gospodarstwa rolnego stanowią sumę dochodów wszystkich osób (spokrewnionych lub niespokrewnionych) zamieszkujących razem z użytkownikiem gospodarstwa rolnego i wspólnie z nim utrzymujących się.
  • Nie będziemy pytali o wielkość dochodów, tylko o ich strukturę. Oznacza to, że łączne dochody gospodarstwa domowego należy przyjąć za 100% i następnie podać w przybliżeniu, ile % stanowiły dochody uzyskane z tytułu:
    • prowadzenia działalności rolniczej (należy tu uwzględnić również dotacje związane z produkcją rolniczą),
    • prowadzenia na rachunek własny pozarolniczej działalności gospodarczej,
    • pracy najemnej,
    • emerytur i rent,
    • innych niezarobkowych źródeł (np.: zasiłek wychowawczy, program Rodzina 500+, stypendium, dochody z dzierżawy ziemi).

DZIAŁ X - Aktywność ekonomiczna

  • W dziale tym zapytamy kto i w jakim wymiarze czasu pracował w okresie 12 miesięcy liczonym od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r. włącznie (tzw. aktywność stała):
  • przy produkcji rolniczej w spisywanym gospodarstwie rolnym,
  • w pozarolniczej działalności gospodarczej (inna niż rolnicza działalność zarobkowa bezpośrednio związana z gospodarstwem rolnym i pozostała).

Infografika Pracujący w gospodarstwie rolnym​

Pracujący w gospodarstwie rolnym​ 
RODZINAPRACOWNICY NAJEMNI​
Użytkownik Współmałżonek Pozostali członkowie rodziny
mieszkający z użytkownikiem
Pozostali członkowie rodziny
niemieszkający z użytkownikiem
Stali Dorywczy Kontraktowi Pomoc
sąsiedzka 
Inne
osoby
AKTYWNOŚĆ EKONOMICZNA STAŁA BADANA U WW. GRUP OSÓB
PRACA W GOSPODARSTWIE ROLNYM PRZY PRODUKCJI ROLNICZEJ
INNA NIŻ ROLNICZA DZIAŁALNOŚĆ ZAROBKOWA BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANA Z GOSPODARSTWEM ROLNYM*​        
INNA DZIAŁALNOŚĆ ZAROBKOWA NIEZWIĄZANA Z GOSPODARSTWEM ROLNYM*        

* dotyczy również niepracującego użytkownika gospodarstwa indywidualnego.

  • W gospodarstwach indywidualnych pracować może użytkownik i członkowie jego rodziny oraz pracownicy najemni.

W gospodarstwach osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej pracują osoby tam zatrudnione lub pracujące na innych zasadach (np. uczniowie, praktykanci, członkowie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, zakonnicy).

  • W obu ww. typach gospodarstw rolnych spisywana będzie osoba kierująca gospodarstwem rolnym. W gospodarstwach indywidualnych kierującym jest na ogół, choć nie zawsze, użytkownik. W gospodarstwach rolnych osób prawnych lub jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej kierującym jest pracownik najemny.
  • Dla osoby kierującej, oprócz informacji o wymiarze czasu pracy, zbierzemy, według stanu na dzień 1 czerwca 2020 r., następujące dane: rok urodzenia, płeć, wykształcenie (w tym kursy doszkalające), rok rozpoczęcia kierowania gospodarstwem rolnym. Zapytamy także czy dla kierowanego przez tę osobę gospodarstwa rolnego został sporządzony indywidualny plan bezpieczeństwa (dokument dotyczący występujących w gospodarstwie zagrożeń dla życia i zdrowia oraz zasady służące ich zapobieganiu).
  • Odpowiedź na pytania o czas pracy będzie polegała na zaznaczeniu odpowiedniego pola w formularzu. Jako pracę na pełny etat przyjęto 2120 godzin (265 dni roboczych po 8 godzin pracy dziennie). Respondent będzie miał do wyboru następujące zakresy wymiaru czasu pracy:
  • poniżej 0,05 etatu (tj. 1-14 dni, a więc poniżej pół miesiąca),
  • od 0,05 do poniżej 0,25 etatu (tj. 15-66 dni, a więc od pół miesiąca do 3 miesięcy),
  • od 0,25 do poniżej 0,5 etatu (tj. 67-132 dni, a więc od 3 do 6 miesięcy),
  • od 0,5 do poniżej 0,75 etatu (tj. 133-198 dni, a więc od 6 do 9 miesięcy),
  • od 0,75 do poniżej 1 etatu (tj. 199-264 dni, a więc od 9 do 12 miesięcy),
  • 1 etat (tj. 265 dni i więcej) - oznacza 1 pełny etat lub 12 miesięcy w roku i przedział ten dotyczy również osób, które przepracowały większą liczbę godzin w ciągu roku niż odpowiadającą 1 etatowi.
  • Dodatkowo, dla członków rodziny użytkownika gospodarstwa indywidualnego, poprosimy o podanie informacji czy w  tygodniu od 26 maja do 1 czerwca 2020 r. (tzw. aktywność bieżąca) wykonywali pracę w gospodarstwie rolnym i poza nim.

DZIAŁ XI - CHÓW I HODOWLA RYB

Jeżeli w gospodarstwie rolnym, w okresie 12 miesięcy liczonym od 2 czerwca 2019 r. do 1 czerwca 2020 r., prowadzony był chów/hodowla ryb, zapytamy o:

  • powierzchnię stawów rybnych i objętość urządzeń do chowu i hodowli ryb,
  • gatunki utrzymywanych ryb.

ŹRÓDŁO

www.spisrolny.gov.pl